ABOUT

Revista Rx Journal a apărut în anul 2013, având la bază un concept unic de informare interdisciplinară adresat medicilor de familie, medicilor de specialitate, farmaciştilor şi asistenţilor din România, iar începand cu 2018, revista va avea 4 numere pe an.

Rx – între simbolistică şi conţinut

Indiferent pe ce suport sunt scrise, carapace de broască ţestoasă, papirusuri, hârtie, indiferent de când datează, REŢETELE rămân inelele de legătură între participanţii profesionişti ai actului medical – medicul, farmacistul şi pacientul.

Reţeta… de-a lungul vremurilor

Multă vreme, medicul a fost şi farmacist, până la separarea celor două profesii, formulele medicamentelor fiind scrise pe reţete după care se preparau medicamentele. Papirusurile medicale conţin texte farmaceutice şi sunt alcătuite după aceleaşi principii care se aplică şi astăzi. 

În lucrarea „Devils, Drugs and Doctors”, apărută în 1931, se emite ipoteza că Rx reprezintă o invocaţie a lui Jupiter, o rugăciune pentru a face tratamentul eficient. În vechile manuscrise medicale, toate picioruşele literelor R din text sunt tăiate. Reiese că semnul este o stilizare a vechiului simbol al zeului roman Jupiter.

***

Prin acest proiect ne-am propus să aducem laolaltă profesioniştii din sistemul sanitar românesc printr-o comunicare interdisciplinară, o abordare altfel decât până acum, care să fie în beneficiul tuturor celor care activează în sistem, având acelaşi scop comun: sănătatea pacienţilor.

Am ales ca nume al acestei reviste simbolul ce îi reunește pe toți profesioniștii din sistemul sanitar: abreviere folosită în vechile rețete pentru latinescul “recipe” – “ia!”.

Revista Rx Journal este un cod pentru cei inițiațiși anume medici, farmaciști și asistenți și sperăm se regăsească în revistă ca într-o societate selectă și de elită!


Lansare: noiembrie 2013

Frecvență de apariție: 2 numere /an de la lansare și 4 numere pe an începând cu anul 2018

Distribuție: naţională EXCLUSIV ÎN FORMAT DIGITAL către circa 15.000 de adrese de e-mail: medici specialişti, medici de familie, farmacişti și asistenți.

Revista este editată în parteneriat cu Editura Etna, înscrisă în Societatea Editorilor Români. Acreditată de Consiliul Naţional al Cercetării Știinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS ) la poziția 241 și de Colegiul Medicilor din România (CMR)


Comunicare interdisciplinară

Revista Rx Journal aduce în faţa cititorilor subiecte de actualitate, ştiri, opinii şi informaţii legislative, interviuri cu personalități din domeniul sanitar, cu factori de decizie din partea MS, CNAS, ANMDM etc., trendurile pieţei farmaceutice şi informaţii despre tehnologii şi soluţii inovative de ultimă oră în sfera diagnosticului şi tratamentelor, dar și articole științifice pe diverse tematici de interes.


SPECIAL MEDICAL, FARMACEUTIC, ASISTENȚĂ

În Secțiunile Speciale ale revistei se regăsesc atât articole ştiinţifice, ce aduc în atenție tematici de interes pentru profesioniștii din domeniul sanitar din România (Obstetrică & Ginecologie & Neonatologie & Fertilizare in vitro & HPV &Urologie & Pediatrie & Dermatologie & ORL & Boli infecțioase & Sănătatea femeii & Ortopedie & Reumatologie etc.), cât și  informații  care vizează fiecare profesionist în parte (medic, farmacist, asistent).